Novosti

Nabavljene nove kosilice
15. ožujka 2023. Komentari - 0
U cilju modernizacije svog strojnog parka i poboljšanja kvalitete održavanja javnih zelenih površina Grada Ivanca, IVKOM d.d. nabavio je novi rider  marke Husqvarna  i kosilicu s okretom u mjestu marke Encore, koji će zamijeniti dotrajale i tehnički zastarjele kosilice  nabavljene prije desetak godina.
ZIMSKA SLUŽBA U DANONOĆNOM POGONU
24. siječnja 2023. Komentari - 0
ZIMSKA SLUŽBA U DANONOĆNOM POGONU Apel građanima: Ne ostavljajte vozila uz prometnice, ne odbacujte snijeg iz dvorišta na nogostupe!
U Donjem Ladanju u Općini Maruševec 13.12.2022. je službeno otvoreno reciklažno dvorište.
20. prosinca 2022. Komentari - 0
Reciklažnim dvorištem upravlja komunalno društvo IVKOM d.d., a bez naknade ga mogu koristiti  kućanstva – korisnici javne usluge sakupljanja komunalnog otpada  s područja Općine Maruševec.
INFORMACIJA KORISNICIMA O PREDAJI SELEKTIRANOG I GLOMAZNOG OTPADA U IVKOM-U
4. studenog 2022. Komentari - 0
Korisnici domaćinstva ovdje dovoze selektirani otpad koji im se doma skupi mjesečno, a ne žele čekati termin redovnog odvoza. Takav otpad se preuzima bez ikakve dodatne naknade.

Recikliranje odjeće, obuće i tekstila

Recikliranje odjeće, obuće i tekstila

Zašto se uopće truditi reciklirati??

Prosječni životni vijek odjevnog predmeta je oko tri godine. Uglavnom nam dosadi i prije. Tone i tone tekstila bacaju se na odlagališta svake godine. Većina te količine potječe iz domaćinstava. Tekstil čini oko 3% sadržaja posude za otpatke. Barem 50% tekstila koji se baca pogodan je za recikliranje, ali količina tekstilnog otpada koji se ponovo upotrijebi ili reciklira u razvijenim zemljama svijeta iznosi tek oko 25% od ukupnog tekstilnog otpada.

Ponovno iskorištavanje i recikliranje pružaju i ekološke i ekonomske dobrobiti.

Ukoliko se odlučimo potruditi i reciklirati:

 • Imamo mogućnost pomoći nekome da se obuče, obuje i pokrije.
 • Imamo mogućnost i sami nositi i koristiti već korištenu odjeću, obuću i tekstil.
 • Imamo mogućnost biti kreativni i sami reciklirati tekstilni otpad.
 • Imamo mogućnost smanjiti potrebe za površinama odlagališta otpada. Tekstil predstavlja problem na odlagalištima jer se sintetički proizvodi ne razlažu dok se vuneni i pamučni odjevni predmeti razlažu ali proizvode metan koji pridonosi globalnom zatopljenju.
 • Imamo mogućnost smanjiti zagađenja i štedjeti energiju budući da se sirovine za proizvodnju tekstila ne moraju transportirati na veće udaljenosti (sintetska vlakna, vuna, pamuk ).
 • Ponovnim korištenjem materijala izbjegavaju se mnoga zagađenja i energetski zahtjevni procesi potrebni za proizvodnju tekstila od sirovih materijala uključujući (ušteda potrošnje energije jer se predmeti ne moraju ponovo bojati ili tretirati, manje tekućeg otpada jer nije potrebno detaljno ispiranje velikim količinama vode, smanjena potreba za bojama i fiksatorima te smanjenje zagađenja koje uzrokuje njihova upotreba u proizvodnji.

Kako, što i gdje ?

Većina tekstila se prikuplja preko dobrotvornih udruga, reciklažnih dvorišta ili spremnika u naseljima. Dobrotvorne udruge sortiraju prikupljeni tekstil i prodaju ga veletrgovcima kao sirovinu, kao jeftine odjevne predmete ili ga dijele potrebitima. Činjenica je da preko 70% svjetske populacije koristi već upotrebljavanu odjeću. Odjeća se dijeli potrebitima , prodaje se u namjenskim trgovinama ili se prodaje zemljama u razvoju u Africi, Indijskom potkontinentu ili u zonama ratnih sukoba.

Dio tekstilnih predmeta se usitnjavaju za punila u izolacijama za automobile, krovove, zvučnike, panele i namještaj. Pamuk i svila sortiraju se kako bi se proizvele krpe za razne industrije od automobilske do rudarske i za korištenje u industriji papira.

Osjećati ćete se dobro i ako:

 • Izmjenjujte ili poklanjajte odjeću obitelji, prijateljima i poznanicima.
 • Prihvatite poklonjenu odjeću ako vam je potrebna ili vam i nije potrebna ali vam se sviđa.
 • Razmjenjujte dječju odjeću i obuću.
 • Odnesite vašu nošenu odjeću u dobrotvorne udruge.
 • Dajte staru odjeću za prodaju na buvljacima.
 • Kupujte već korištenu odjeću, iznenadi će vas dobra ponuda.
 • Kupujte stvari za koje opravdano vjerujete da ćete ih nositi dugo vremena .
 • Kupujte platnene krpe umjesto papirnatih ručnika jer se mogu više puta upotrijebiti.
 • Od stare odjeće mogu nastati nove, vrlo korisne stvari.

Vrlo je važno da tekstil za recikliranje bude suh i čist. Nije potrebno da baš miriše na svježe oprano, ali nije prihvatljivo ni da bude prljav, posebno ako se nosi u dobrotvorne udruge .

Odjeću, obuću i tekstil koje ne želimo pokloniti nekome ili predati u dobrotvorne udruge odvojiti i staviti u plastičnu vreću koja se može zatvoriti (ili zavezati) i odnijeti u reciklažna dvorišta ili u kontejnere za otpadni tekstil.

Dakle, ne bacajte odjeću, obuću i kućni tekstil, razveselite nekoga, odnesite u dobrotvorne udruge ili udruge koje se bave prikupljanjem, prenamjenom i recikliranjem tekstila ili jednostavno na reciklažu u reciklažna dvorišta ili u kontejnere za otpadni tekstil.