Novosti

Stiglo novo teretno vozilo za odvoz krupnog i selektiranog otpada
14. travnja 2022. Komentari - 0
Nakon što je nedavno nabavio novi rovokopač – minibager namijenjen radu na užim prostorima (staze na grobljima, u parkovima i sl.), Ivkom d.d. Ivanec jučer je svoj vozni park obogatio još jednim novim vozilom.

Riječ je o teretnom vozilu namijenjenom prvenstveno za prikupljanje i odvoz selektiranog i glomaznog otpada.
Nabavljen novi mini bager za radove na grobljima, u parkovima, na pješačkim stazama…
1. travnja 2022. Komentari - 0
Ivkom d.d. svoj je vozni park obogatio novim građevinskim strojem.

Riječ je o rovokopaču-mini bageru, namijenjenom prvenstveno za rad na užim prostorima kao što su iskopi i sanacija staza na grobljima, premještanje zemlje prilikom sanacije grobnica, krajobrazno uređenje u parkovnim zonama, čišćenje odvodnih kanala i sl.
Grad Ivanec poziva građane
18. listopada 2021. Komentari - 0
Grad Ivanec poziva građane – korisnike javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada iz naselja koja se nalaze na administrativnom području grada Ivanca, a koji žive u kućanstvima (poziv se ne odnosi na stanare u stambenim zgradama), da od 25.10. do 29.10.2021., u vremenu od 8:30 do 16:30 sati, u poslovnom krugu Ivkoma d.d. Ivanec, Ul. Vladimira Nazora 96 b preuzmu plavu kantu za odvojeno
Isporučeno komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada
26. veljače 2021. Komentari - 0
Dana 26.02.2021, Ivkomu d.d. isporučeno komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada. U sklopu Projekta Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada – Ivkom d.d.,u srijedu 24. veljače 2021. godineisporučeno je prvo komunalno vozilo zapremnine 14 m3 za odvojeno prikupljanje otpada. Drugo vozilo zapremnine 7,5 m3 stiže uskoro.

Tekstil

Recikliranje odjeće, obuće i tekstila

Zašto se uopće truditi reciklirati??

Prosječni životni vijek odjevnog predmeta je oko tri godine. Uglavnom nam dosadi i prije. Tone i tone tekstila bacaju se na odlagališta svake godine. Većina te količine potječe iz domaćinstava. Tekstil čini oko 3% sadržaja posude za otpatke. Barem 50% tekstila koji se baca pogodan je za recikliranje, ali količina tekstilnog otpada koji se ponovo upotrijebi ili reciklira u razvijenim zemljama svijeta iznosi tek oko 25% od ukupnog tekstilnog otpada.

Ponovno iskorištavanje i recikliranje pružaju i ekološke i ekonomske dobrobiti.

Ukoliko se odlučimo potruditi i reciklirati:

 • Imamo mogućnost pomoći nekome da se obuče, obuje i pokrije.
 • Imamo mogućnost i sami nositi i koristiti već korištenu odjeću, obuću i tekstil.
 • Imamo mogućnost biti kreativni i sami reciklirati tekstilni otpad.
 • Imamo mogućnost smanjiti potrebe za površinama odlagališta otpada. Tekstil predstavlja problem na odlagalištima jer se sintetički proizvodi ne razlažu dok se vuneni i pamučni odjevni predmeti razlažu ali proizvode metan koji pridonosi globalnom zatopljenju.
 • Imamo mogućnost smanjiti zagađenja i štedjeti energiju budući da se sirovine za proizvodnju tekstila ne moraju transportirati na veće udaljenosti (sintetska vlakna, vuna, pamuk ).
 • Ponovnim korištenjem materijala izbjegavaju se mnoga zagađenja i energetski zahtjevni procesi potrebni za proizvodnju tekstila od sirovih materijala uključujući (ušteda potrošnje energije jer se predmeti ne moraju ponovo bojati ili tretirati, manje tekućeg otpada jer nije potrebno detaljno ispiranje velikim količinama vode, smanjena potreba za bojama i fiksatorima te smanjenje zagađenja koje uzrokuje njihova upotreba u proizvodnji.

Kako, što i gdje ?

Većina tekstila se prikuplja preko dobrotvornih udruga, reciklažnih dvorišta ili spremnika u naseljima. Dobrotvorne udruge sortiraju prikupljeni tekstil i prodaju ga veletrgovcima kao sirovinu, kao jeftine odjevne predmete ili ga dijele potrebitima. Činjenica je da preko 70% svjetske populacije koristi već upotrebljavanu odjeću. Odjeća se dijeli potrebitima , prodaje se u namjenskim trgovinama ili se prodaje zemljama u razvoju u Africi, Indijskom potkontinentu ili u zonama ratnih sukoba.

Dio tekstilnih predmeta se usitnjavaju za punila u izolacijama za automobile, krovove, zvučnike, panele i namještaj. Pamuk i svila sortiraju se kako bi se proizvele krpe za razne industrije od automobilske do rudarske i za korištenje u industriji papira.

Osjećati ćete se dobro i ako:

 • Izmjenjujte ili poklanjajte odjeću obitelji, prijateljima i poznanicima.
 • Prihvatite poklonjenu odjeću ako vam je potrebna ili vam i nije potrebna ali vam se sviđa.
 • Razmjenjujte dječju odjeću i obuću.
 • Odnesite vašu nošenu odjeću u dobrotvorne udruge.
 • Dajte staru odjeću za prodaju na buvljacima.
 • Kupujte već korištenu odjeću, iznenadi će vas dobra ponuda.
 • Kupujte stvari za koje opravdano vjerujete da ćete ih nositi dugo vremena .
 • Kupujte platnene krpe umjesto papirnatih ručnika jer se mogu više puta upotrijebiti.
 • Od stare odjeće mogu nastati nove, vrlo korisne stvari.

Vrlo je važno da tekstil za recikliranje bude suh i čist. Nije potrebno da baš miriše na svježe oprano, ali nije prihvatljivo ni da bude prljav, posebno ako se nosi u dobrotvorne udruge .

Odjeću, obuću i tekstil koje ne želimo pokloniti nekome ili predati u dobrotvorne udruge odvojiti i staviti u plastičnu vreću koja se može zatvoriti (ili zavezati) i odnijeti u reciklažna dvorišta ili u kontejnere za otpadni tekstil.

Dakle, ne bacajte odjeću, obuću i kućni tekstil, razveselite nekoga, odnesite u dobrotvorne udruge ili udruge koje se bave prikupljanjem, prenamjenom i recikliranjem tekstila ili jednostavno na reciklažu u reciklažna dvorišta ili u kontejnere za otpadni tekstil.