Staklo, odnosno stakleni otpad čini više od 7% kućnog (komunalnog) otpada, a u to ubrajamo: staklene boce, staklenke, stakleno posuđe i slične proizvode izrađene od stakla.
Procesom recikliranja odbačeno staklo postaje koristan proizvod.
Staklo se može preraditi bezbroj puta, a na nama je samo da sakupimo i pravilno odložimo što je moguće veću količina staklenih boca i staklenki. Pravo je i obveza svakog građana sudjelovati u primarnoj selekciji, tj. razdvajanju otpada već u domaćinstvu.
Staklo je prozirni, amorfni, čvrsti, krti i kemijski postojani materijal, a dobiva se taljenjem kvarcnog pijeska, sode i vapnenca. Staklo odlikuju čvrstoća, inertnost i biološka neaktivnost.
Prednosti staklene ambalaže:
Nedostaci staklene ambalaže:
Zašto izdvajati i reciklirati staklo?
Ako koristimo stare staklene boce i posude, pri proizvodnji 1kg stakla bit će nam potrebno manje: 20 l vode, 1.5 kg sirovina, 1.4 KWh energije , a emisija plinova bit će manja za 25% .
Recikliranjem samo dviju staklenih boca, uštedi se energija dovoljna da se ugrije 5 šalica čaja.
Naputak za izdvajanje stakla za reciklažu:
U zelene vreće ili namjenske posude (kontejnere) odlagati:
U zelene vreće ili namjenske posude (kontejnere) ne smije se odlagati:
Pristojno je odlagati čistu staklenu ambalažu bez ostataka hrane i pića, kako se pri manipulaciji ne bi širili neugodni mirisi.