Novosti

Stiglo novo teretno vozilo za odvoz krupnog i selektiranog otpada
14. travnja 2022. Komentari - 0
Nakon što je nedavno nabavio novi rovokopač – minibager namijenjen radu na užim prostorima (staze na grobljima, u parkovima i sl.), Ivkom d.d. Ivanec jučer je svoj vozni park obogatio još jednim novim vozilom.

Riječ je o teretnom vozilu namijenjenom prvenstveno za prikupljanje i odvoz selektiranog i glomaznog otpada.
Nabavljen novi mini bager za radove na grobljima, u parkovima, na pješačkim stazama…
1. travnja 2022. Komentari - 0
Ivkom d.d. svoj je vozni park obogatio novim građevinskim strojem.

Riječ je o rovokopaču-mini bageru, namijenjenom prvenstveno za rad na užim prostorima kao što su iskopi i sanacija staza na grobljima, premještanje zemlje prilikom sanacije grobnica, krajobrazno uređenje u parkovnim zonama, čišćenje odvodnih kanala i sl.
Grad Ivanec poziva građane
18. listopada 2021. Komentari - 0
Grad Ivanec poziva građane – korisnike javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada iz naselja koja se nalaze na administrativnom području grada Ivanca, a koji žive u kućanstvima (poziv se ne odnosi na stanare u stambenim zgradama), da od 25.10. do 29.10.2021., u vremenu od 8:30 do 16:30 sati, u poslovnom krugu Ivkoma d.d. Ivanec, Ul. Vladimira Nazora 96 b preuzmu plavu kantu za odvojeno
Isporučeno komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada
26. veljače 2021. Komentari - 0
Dana 26.02.2021, Ivkomu d.d. isporučeno komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada. U sklopu Projekta Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada – Ivkom d.d.,u srijedu 24. veljače 2021. godineisporučeno je prvo komunalno vozilo zapremnine 14 m3 za odvojeno prikupljanje otpada. Drugo vozilo zapremnine 7,5 m3 stiže uskoro.

Staklo

Staklo, odnosno stakleni otpad čini više od 7% kućnog (komunalnog) otpada, a u to ubrajamo: staklene boce, staklenke, stakleno posuđe i slične proizvode izrađene od stakla.

Procesom recikliranja odbačeno staklo postaje koristan proizvod.

Staklo se može preraditi bezbroj puta, a na nama je samo da sakupimo i pravilno odložimo što je moguće veću količina staklenih boca i staklenki. Pravo je i obveza svakog građana sudjelovati u primarnoj selekciji, tj. razdvajanju otpada već u domaćinstvu.

Staklo je prozirni, amorfni, čvrsti, krti i kemijski postojani materijal, a dobiva se taljenjem kvarcnog pijeska, sode i vapnenca. Staklo odlikuju čvrstoća, inertnost i biološka neaktivnost.

Prednosti staklene ambalaže:

 • ne korodira
 • nepropusno je
 • ne utječe na proizvod koji se u njega pakira ( bitno za prehrambene proizvode )
 • može se 100% reciklirati

Nedostaci staklene ambalaže:

 • za proizvodnju je potrebna velika količina energije
 • težina i lomljivost

Zašto izdvajati i reciklirati staklo?

 • Upotrebom 1 tone starog stakla uštedi se 700 kg pijeska, 200 kg kalcita, 200 kg sode.
 • Smanjujemo utrošak energije za 2-3% za svakih 10% udjela starog stakla u smjesi.
 • Recikliranjem 1 tone stakla uštedi se 30 tona nafte.
 • Štedimo prostor na odlagalištima otpada.
 • Smanjujemo onečišćenje okoliša.
 • Svaka tona stakla iskorištena za proizvodnju novog stakla sačuva atmosferu od oko 315 kg ispuštenog ugljičnog dioksida!

Ako koristimo stare staklene boce i posude, pri proizvodnji 1kg stakla bit će nam potrebno manje: 20 l vode, 1.5 kg sirovina, 1.4 KWh energije , a emisija plinova bit će manja za 25% .

Recikliranjem samo dviju staklenih boca, uštedi se energija dovoljna da se ugrije 5 šalica čaja.

Naputak za izdvajanje stakla za reciklažu:

U zelene vreće ili namjenske posude (kontejnere) odlagati:

 • Prazne staklenke i boce bez zatvarača i čepova.

U zelene vreće ili namjenske posude (kontejnere) ne smije se odlagati:

 • žarulje (obične i fluorescentne), porculansko ili keramičko posuđe, svjetiljke, armirano, kristalno i automobilsko staklo, bočice od lijekova, ravno prozorsko staklo, žičano staklo, ogledala, infuzije, ampule i bolničko staklo, pleksiglas i vatrostalno staklo.

Pristojno je odlagati čistu staklenu ambalažu bez ostataka hrane i pića, kako se pri manipulaciji ne bi širili neugodni mirisi.