Novosti

IVKOM d.d. nabavio novo komunalno vozilo za prikupljanje otpada
16. veljače 2024. Komentari - 0
IVKOM d.d. nastavlja s obnavljanjem voznog parka i opreme neophodne za obavljanje svojih djelatnosti, a prvenstveno u području gospodarenja komunalnim otpadom
Novo komunalno vozilo za prikupljanje komunalnog otpada
23. lipnja 2023. Komentari - 0
Poštovani,

želimo vas obavijestiti da je ovih dana tvrtki IVKOM d.d. Ivanec isporučeno novo komunalno vozilo za prikupljanje komunalnog otpada.

Isto je nabavljeno putem javne nabave preko UniCredit leasinga Croatia d.o.o. uz financiranje na tri godine, a otplaćivati će se vlastitim  sredstvima. Dobavljač vozila je tvrtka O-K-TEH d.o.o. Zagreb.
Reciklažno dvorište Ivanec
21. lipnja 2023. Komentari - 0
Dana 25.05 2023. je u industrijskom dvorišta Ivkoma d.d. Ivanec otvoreno novo reciklažno dvorište Grada  Ivanca . Uređeno je na površini od 5.200 m2 na kojoj je smješteno 49 otvorenih i zatvorenih komunalnih kontejnera, mobilnih ekoloških spremišta te eko- i press kontejnera namijenjenih odlaganju i neškodljivom zbrinjavanju svih vrsta neopasnog i posebnih vrsta otpada.
Novi traktor
22. svibnja 2023. Komentari - 0
U IVKOM d.d. ovih dana je stigao novi traktor koji će se koristiti za obavljanje komunalnih poslova održavanja javnih površina na području Grada Ivanca, a za koje smo dosad morali angažirati kooperante.

Staklena ambalaža

Staklo, odnosno stakleni otpad čini više od 7% kućnog (komunalnog) otpada, a u to ubrajamo: staklene boce, staklenke, stakleno posuđe i slične proizvode izrađene od stakla.

Procesom recikliranja odbačeno staklo postaje koristan proizvod.

Staklo se može preraditi bezbroj puta, a na nama je samo da sakupimo i pravilno odložimo što je moguće veću količina staklenih boca i staklenki. Pravo je i obveza svakog građana sudjelovati u primarnoj selekciji, tj. razdvajanju otpada već u domaćinstvu.

Staklo je prozirni, amorfni, čvrsti, krti i kemijski postojani materijal, a dobiva se taljenjem kvarcnog pijeska, sode i vapnenca. Staklo odlikuju čvrstoća, inertnost i biološka neaktivnost.

Prednosti staklene ambalaže:

 • ne korodira
 • nepropusno je
 • ne utječe na proizvod koji se u njega pakira ( bitno za prehrambene proizvode )
 • može se 100% reciklirati

Nedostaci staklene ambalaže:

 • za proizvodnju je potrebna velika količina energije
 • težina i lomljivost

Zašto izdvajati i reciklirati staklo?

 • Upotrebom 1 tone starog stakla uštedi se 700 kg pijeska, 200 kg kalcita, 200 kg sode.
 • Smanjujemo utrošak energije za 2-3% za svakih 10% udjela starog stakla u smjesi.
 • Recikliranjem 1 tone stakla uštedi se 30 tona nafte.
 • Štedimo prostor na odlagalištima otpada.
 • Smanjujemo onečišćenje okoliša.
 • Svaka tona stakla iskorištena za proizvodnju novog stakla sačuva atmosferu od oko 315 kg ispuštenog ugljičnog dioksida!

Ako koristimo stare staklene boce i posude, pri proizvodnji 1kg stakla bit će nam potrebno manje: 20 l vode, 1.5 kg sirovina, 1.4 KWh energije , a emisija plinova bit će manja za 25% .

Recikliranjem samo dviju staklenih boca, uštedi se energija dovoljna da se ugrije 5 šalica čaja.

Naputak za izdvajanje stakla za reciklažu:

U zelene vreće ili namjenske posude (kontejnere) odlagati:

 • Prazne staklenke i boce bez zatvarača i čepova.

U zelene vreće ili namjenske posude (kontejnere) ne smije se odlagati:

 • žarulje (obične i fluorescentne), porculansko ili keramičko posuđe, svjetiljke, armirano, kristalno i automobilsko staklo, bočice od lijekova, ravno prozorsko staklo, žičano staklo, ogledala, infuzije, ampule i bolničko staklo, pleksiglas i vatrostalno staklo.

Pristojno je odlagati čistu staklenu ambalažu bez ostataka hrane i pića, kako se pri manipulaciji ne bi širili neugodni mirisi.