V. Nazora 96b, Ivanec

Tel: +38542770550

Fax: +38542781307

Mob: +385992770550

Reznice

 

Za drvenaste reznice možemo koristiti zelene ili smeđe izbojci. Zeleno drvo nalazi se pri samom vrhu grane. Ono nije dobro ako je premekano, no odlično je ako je čvrsto na dodir. Nekih desetak, dvadesetak cm ispod toga nalazi se drvo svijetlo smeđe boje, koje odlično za reznice. Za reznice se može koristiti i stariji drvenasti izboji, koje se nalazi niže na biljci, no postotak zakorjenjenih reznica tada je nešto manji.

 

Reznica treba biti duga 10-20 cm, debljine od 3- 10 mm. Idealna je duzina i debljina olovke.

 

Listove na donjem dijelu reznice otkinimo, a ostale listove porežemo na jednu trećinu. Ako ostavimo velike listove, oni ce se sparušiti, jer reznica još nema korijen kojima bi ih hranila. Na reznici je dovoljno da ostanu dva do tri gornja listića, na oko 1/3 prvobitne veličine. Reznica se može zakorijeniti i bez listića, ali je bolje da koji listić ostane, jer je u njemu pričuvna energija koju reznica koristi dok ne napravi korijen.

 

Napravimo kosi rez (45 stupnjeva) odmah ispod pupa, tj. mjesta iz kojega kreće list. Bitno je da je rez kos, da imate veću površinu iz koje ce se razvijati korijen. Korijen se razvija po rubovima reza.

 

Rez umočimo u hormon za zakorjenjavanje. Postoje hormoni za zeljaste, poludrvenaste i drvenaste reznice.

 

Nikada ne močimo reznicu direktno u kutijicu sa hormonom, jer se hormon tako onečisti i uništi, već istresemo malo hormona na podlogu. Dobro je nakon umakanja u hormon lagano lupnuti krajem reznice da otpadne visak zalijepljenog hormona.

 

Hormon se čuva  na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Njegov rok upotrebe nije neograničen, obično piše na kutijici koliki je.

Supstrat za zakorjenjavanje   je pola perlit, pola obična zemlja za cvijeće. Perlit služi da razrahli zemlju i učini je laganom. Ako nemamo perlit, dodamo zemlji  suhog lišca, i malo pijeska.

 

Reznicu  ne guramo u zemlju, jer ćemo tako sa nje skinuti sav hormon, već grančicom ili olovkom probušimo  rupu, i u nju stavimo reznicu, oko 2 cm duboko. Utisnemo dobro zemlju oko reznice, i obilno zalijmo nekoliko puta, tako da se zemlja natopi. Potom još malo, vrlo lagano, pritisnemo zemlju oko reznice.  Nakon toga, posude s reznicama treba staviti na toplo mjesto (20-25C), u sjenu. Reznica možete  držati i u mini plasteniku.

 

Nakon tri do četiri tjedna, potrebno je provjeriti da li je reznica formirala korijen.

Ovo je veoma važan korak u uspješnom zakorjenjivanju. Neke vrste razviju mnogo listića, a još nemaju dovoljno razvijeni korijen.

Pri daljnjem uzgoju potrebno je pažljivo postupanje s malim i mladim presadnicama, jer ih može uništiti previše sunca, kiše, vjetra ili korova.

 

 

Javite nam se

Povezana društva:

Copyright Ivkom d.d.